Antidopingbeleid

GES-decreet

Antidopingbeleid

Een preventief en reactief antidopingbeleid.

Squash Vlaanderen voert een preventief en reactief antidopingbeleid in lijn met het antidopingdecreet en het decreet Gezond en Ethisch Sporten. Squash Vlaanderen streeft een dopingvrije sport na en werkt daarbij nauw samen met NADO Vlaanderen. Wanneer blijkt dat een speler door de dopingcommissie op één of ander product positief wordt bevonden, zal Squash Vlaanderen ervoor zorgen dat alle disciplinaire maatregelen worden nageleefd.

Het is de taak van Squash Vlaanderen om de naam van de sporter mee te delen aan de club. Namen van sporters die betrapt worden op het nemen van verboden middelen mogen niet op de website gepubliceerd worden.

In het beleid van Squash Vlaanderen wordt ingezet op de preventie en de bestrijding van dopingpraktijken door de sporters en begeleiders informatie te bezorgen over:

  • de manier waarop dopinggebruik de ethische waarden van de sport bedreigt en over de gevolgen van doping voor de gezondheid van de sporter.
  • de dopingcontroleprocedures, de rechten en verantwoordelijkheden van sporters, de gevolgen van het schenden van de antidopingregelgeving, de lijst van verboden stoffen en methoden, de TTN, de risico’s van het gebruik van voedingssupplementen.

Sancties tijdens tornooi, competitie of kampioenschap bij positieve dopingcontrole

Wanneer blijkt dat een speler door de dopingcommissie op een of ander product positief wordt bevonden en daarvoor een sanctie krijgt opgelegd wordt dit bekend gemaakt aan derden zoals NADO dit voorschrijft.

Indien een speler/speelster, lid van Squash Vlaanderen, betrapt is op het innemen van een verboden middel geldt volgend reglement:

  • Tornooi: een speler/speelster die tijdens een tornooi positief bevonden wordt, verliest dat tornooi zijn/haar rankingpunten zowel op de dag van de controle alsook de punten in het hele tornooi. Indien zijn/haar tegenstander rankingpunten zou hebben verloren tegen de gesanctioneerde speler/speelster worden die op 0 gebracht voor die wedstrijd. Zijn/haar tegenstander wordt bij een eventuele verliesmatch als winnaar/winnares aangeduid.
  • Competitie: een speler/speelster die tijdens een competitiewedstrijd positief bevonden wordt, verliest zijn/haar rankingpunten behaald op de dag dat hij/zij positief werd bevonden. Indien zijn/haar tegenstander rankingpunten zou hebben verloren tegen de gesanctioneerde speler/speelster worden die op 0 gebracht voor die wedstrijd. Bij een verliesmatch van de tegenstander van de gesanctioneerde speler/speelster krijgt het team het verloren punt terug.
  • Kampioenschap: een speler/speelster die tijdens een kampioenschap positief wordt bevonden verliest tijdens dat kampioenschap zijn/haar punten zowel op de dag van de controle alsook de punten in het verdere verloop van het kampioenschap. De gesanctioneerde speler/speelster wordt tevens uit de ranking geschrapt. Indien zijn/haar tegenstander rankingpunten zou hebben verloren tegen de gesanctioneerde speler/speelster worden die op 0 gebracht voor die wedstrijd. Mocht de gesanctioneerde speler/speelster het kampioenschap gewonnen hebben, dan gaat de titel naar de andere finalist.
i

Tuchtregelement doping

i

Dopingpreventie in Vlaanderen