Start to Squash

Squash

Wat is squash?

Squash

Squash is een zeer dynamische sport die wordt gespeeld door twee spelers in een ruimte die omgeven is door vier muren. 

Toegankelijk

Squash is een sport voor alle leeftijden, van mini-squash vanaf de leeftijd van drie jaar tot een vrijetijdsbesteding voor sportieve senioren. 

Voordelen

Squash is een intense sport waarmee je veel plezier beleeft en stoom kunt afblazen. Squash is goed voor je hart en spieren waardoor je uithouding, snelheid en soepelheid verbeteren. Het is een fysiek veeleisende sport waarbij je heel wat calorieën verbruikt. 

Aanrader voor iedereen

De sport is een echte aanrader voor iedereen die op zoek is naar een sportieve activiteit om de dagelijkse stress tegen te gaan. Een leuke en tactisch uitdagende sport!

Spelregels

De spelregels

Score

Er wordt gespeeld volgens Point-a-Rally (PAR) score. Dit is een scoremethode waarbij iedere rally een punt inhoudt. Servicewissels vinden nog wel plaats maar ook de ontvangende speler krijgt een punt bij de winst in de rally. Een wedstrijd zal gaan om drie gewonnen games. Iedere game gaat tot 11 punten, tenzij de stand van 10-10 bereikt is. In dat geval gaat de game door tot één van de spelers wint met 2 punten verschil. 

Hoe scoor je punten?

Punten kunnen gescoord worden door beide spelers, of hij nu de service heeft of niet. Wanneer er speler er niet in slaagt om correct te serveren of retourneren volgens de regels, dan wint de tegenstander het punt. Wanneer de ontvanger van de service het punt wint, krijgt hij een punt en wordt hij op zijn beurt de serveerder.

Service
  • De toss bepaalt wie er mag beginnen met serveren. De serveerder blijft aan service tot hij een rally verliest. Dan wordt de tegenstander de serveerder.
  • In het begin van elke game en na het bekomen van de service heeft de serveerder de keuze vanuit welk servicevak hij serveert. Hij blijft afwisselen zolang hij punten blijft winnen. Wanneer de rally eindigt in een let, dan moet hij van dezelfde kant opnieuw serveren.
  • De serveerder staat met ten minste één voet in het servicevak en slaat de bal via de voormuur boven de servicelijn in het grote vak waar de ontvanger staat. 
Het spel

Squash wordt gespeeld door twee spelers in een ruimte die omgeven is door vier muren. De spelers slaan de bal om de beurt tegen de voormuur. Wanneer de bal van de voormuur terugkomt mag de bal niet meer dan één keer op de grond botsen voordat de andere de bal slaat. De bal hoeft niet rechtstreeks de voormuur te raken. Je mag de bal ook via de zijmuur slaan. Wanneer je de bal geslagen hebt kies je best een goeie positie op de T. een bal is fout wanneer hij boven of op de uitlijnen terechtkomt, de tin raakt, de vloer raakt voordat de bal tegen de voormuur komt, twee keer stuit voordat de tegenstander de bal kan slaan. 

Let

Een let is een onbesliste rally en de service of de rally waarin de let werd toegekend, telt niet. De serveerder serveert opnieuw van dezelfde kant. Een let wordt gegeven wanneer een speler het uitzicht op de bal verhindert voor zijn tegenspeler. 

In of uit

Bij squash geldt de regel, op de lijn is uit. Ook wanneer de bal op het onderste gedeelte van de voormuur komt, is de bal uit. Dit gedeelte heet de tin. Tijdens het serveren moet er minimaal één voet in het servicevak staan. De service moet ook altijd boven de middelste lijn uitkomen. Wanneer je de bal terugslaat mag de bal zo vaak de achterwand of zijwand raken als mogelijk, zolang de bal maar niet op de grond botst voordat de voormuur is geraakt.