Sinds maart 2020 ziet de wereld er totaal anders uit. 2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als het jaar dat we voor het eerst te maken kregen met het coronavirus en als het jaar van onafgewerkte competities en tornooien. Een jaar waarin positiviteit en doorzettingsvermogen serieus getest worden.
Dit virus laat zich voelen op verschillende manieren in onze samenleving. Op de eerste plaats komt ieders gezondheid. We zullen maatregelen moeten blijven nemen om de verspreiding te voorkomen. De economie krijgt rake klappen en de maatschappij is op verschillende vlakken verstoord. Dat geldt ook voor onze squashsport. Ik vond het verschrikkelijk moeilijk dat we vanuit Squash Vlaanderen onze competities moesten stopzetten en tornooien en andere evenementen afgelasten. Dit was niet enkel bij ons het geval, maar ook de Europese en Wereld Squashfederatie hebben evenementen moeten annuleren. Elke squashliefhebber had het liever anders gezien.
En de onzekerheid blijft. We weten niet hoe alles verder gaat verlopen. Wat de maatregelen betreft blijven we afhankelijk van de overheid en de experten. Vanuit Squash Vlaanderen staan we wekelijks in contact met hen, hebben we hen een exitplan voor squash voorgelegd, maar het blijft afwachten tot we groen licht krijgen van de Veiligheidsraad.
Wij willen ‘ons kopke niet laten hangen’ en het hele Squash Vlaanderen team is reeds druk bezig met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. We zijn op dit moment voor veel mensen misschien wat onzichtbaar, maar achter de schermen werken we hard om alle activiteiten vorm te geven.
Wij gaan er momenteel nog vanuit dat we vanaf 1 september weer van start kunnen gaan met het nieuwe seizoen. Hopelijk kunnen trainingen, tornooien en interclubs op de verschillende niveaus weer van start gaan. Of het met of zonder publiek zal zijn… die beslissing ligt in handen van de overheid. Het wordt voor onze clubs dan een hele uitdaging om zo creatief en efficiënt mogelijk om te gaan met de maatregel van social distancing.
Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan onze beleidsvisie voor de periode 2021-2024. In deze periode wil Squash Vlaanderen de ontwikkeling van de squashsport doorzetten. We zullen een plan uitwerken om de samenwerking met de clubs te verbeteren en actiever met hen samen te werken. Wij pleiten voor een verregaande solidariteit tussen de clubs. Als we de squashsport willen promoten moet elke club zijn eigen ideeën wat loslaten voor het algemeen belang. Op het court zijn we allemaal tegenstanders, maar van het court zijn we goede collega’s die vanuit hun passie het beste voorhebben met squash in Vlaanderen in het algemeen. Door samen te werken krijgen we een sterker verhaal! We zullen ook nagaan hoe we kunnen samenwerken met partners om de zichtbaarheid van onze sport te verbeteren. Jeugdprogramma’s binnen de clubs moeten gepromoot worden om zo de instroom in onze clubs te vergroten.
De toekomst van onze sport hangt voor een belangrijk deel af van de mate waarin we er in slagen om jonge talentjes te laten doorstromen. Voor het vormen van betere spelers, hebben we coaches nodig. Elk kind verdient een goede trainer-coach. Squash Vlaanderen biedt in samenwerking met de Vlaamse Trainersschool een initiatorcursus aan. Hier wordt er aandacht gegeven aan de technische en de tactische ontwikkelingen van de speler maar we hebben daar ook aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van de spelers. Ik zou zelf graag zien dat meer oud-spelers zich bij de club bezig gaan houden met de begeleiding van jonge spelertjes, jongens en meisjes. Door hun ervaring zullen ze een grote invloed hebben op de talentjes. Het is natuurlijk een investering in tijd, maar het levert ook ontzettend veel plezier op om met jonge mensen te werken.
Naast het rekruteren van coaches zal het rekruteren van referees ook belangrijk zijn. We hebben een te klein team van actieve scheidsrechters. Soms is het gedrag van spelers ten aanzien onze refs beneden alle peil. Onze referees zijn op de eerste plaats squashliefhebbers. Door de snelheid van onze sport is het niet altijd even makkelijk om een wedstrijd te leiden. Scheidrechters maken soms fouten, maar vergeet niet dat spelers dat ook doen.
Squash Vlaanderen wil meer meisjes en vrouwen aan het squashen krijgen. Nele en Tinne Gilis zijn hiervoor de ideale rolmodellen.
Squash 57 willen wij als nieuw project introduceren. Door de coronacrisis heeft dit wat vertraging opgelopen, maar uitstel is geen afstel. Eenmaal we weer kunnen opstarten, zullen jullie meer informatie krijgen over deze nieuwe sport.
Je ziet… er is ontzettend veel werk te doen. Dat kunnen we als federatie niet alleen. Samen met onze bestuurders, commissies, provincies, clubs, spelers, coaches, vrijwilligers,… kunnen we met minimale middelen toch komen tot mooie resultaten.
Rudy Cleymans is sinds 1 mei op pensioen. Op dinsdag 2 juni zal Lennert Jansen, een 25-jarige Master LO, ons als sporttechnisch coördinator vervoegen.
Ik wens jullie ondanks alle coronaproblemen een heel fijne zomer toe en ik hoop jullie allemaal gezond en wel terug te zien in september voor de start van het nieuwe squashseizoen.
Stay safe!
Kim Hannes
Algemeen Directeur